Elektronické cigarety neohrožují kardiovaskulární systém

08.02.2014 12:02

Přestože si většina kuřáků uvědomuje rizika spjatá s kouřením, skoncovat s cigaretami jednou provždy, nezvládne každý. Proto stále více těchto lidí volí zdravější variantu v podobě elektronické cigarety. Výhodou těchto cigaret podle Evropské kardiologické společnosti je, že oproti klasickým cigaretám nemají vliv na kardiovaskulární systém.

Výzkumný tým provedl první klinickou studii, která zkoumá bezprostřední vliv užití elektronické cigarety na kardiovaskulární systém. Výsledky této studie byly porovnány s výsledky skupiny lidí, kteří kouří klasické cigarety. Závěr byl překvapivý. Po použití jedné elektronické cigarety dochází v lidském organismu pouze k nepatrnému zvýšení krevního tlaku. Oproti tomu po jedné klasické nikotinové cigaretě dochází ke zvýšení tepové frekvence, zvýšení krevního tlaku a srdeční činnosti.

Výhodou elektronických cigaret pak je především fakt, že kuřák vdechuje pouze nikotin z náplně a vydechuje čistou páru. Protože elektronická cigareta nehoří, nevznikají při jejím užívání zplodiny jako dehet nebo oxid uhelnatý. Samotná náplň může mimo nikotinu obsahovat i různé příchutě (ovocné, kávové apod.).

 Není cigareta jako cigareta

"Bohužel na trhu se vyskytuje velké množství bezejmenných prodejců, kteří nakupují levné a velmi nekvalitní elektronické cigarety v Číně. Tyto náplně pak mohou obsahovat i další škodlivé látky. Lidé by tak měli upřednostňovat značky, které mají kvalitu potvrzenou nezávislým testováním," doporučuje Aleš Drnovský ze společnosti SuperSmoke a dodává: "Používání kvalitní elektronické cigarety je zhruba o polovinu levnější, průměrný kuřák vystačí s útratou cca 1000 Kč na měsíc."

Odběr

Přihlaste se k odběru novinek:

Kontakt

Svaz vapingu Jindřišská 907/10
Praha 1
110 00
svaz.vapingu@gmail.com